(02) 585 86 44
Šola
Vrtec

Predaja kolesarskega poligona

Spoštovana ravnateljica, gospa Anica Šimonka, učiteljski zbor ter ostali zaposleni, dragi otroci in učenci.

Veseli smo, da vam lahko v uporabo predamo spretnostni kolesarski poligon, ki smo ga prejeli v uporabo iz uspešne prijave na Javni poziv lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanju preventivnih programov ter izvajanju nacionalnih akcij na lokalni ravni v letu 2018. V letošnjem letu smo ob tem prejeli še izvedbo presoje prometne varnostni šolske poti na območju Veščice, v smeri Koprive in Šprinca; za zmanjševanje alkohola ob vožnji z motornimi vozili, pa bodo izvedene preventivne akcije z alkotesterji.

Na tovrstnih pozivih je občina Razkrižje sodelovala že v letu 2016 in 2017, kjer smo prejeli skupaj 6 triopanov »šolska pot«, skupno 18 kolesarskih čelad ter 36 kolesarskih odsevnih brezrokavnikov, ki so prav tako bili predani v uporabo šoli.

 

Da smo na javnem pozivu tako zelo uspešni, pripomorete k temu tudi predstavniki šole, skupaj z otroki in učenci, ki sodelujete v številnih preventivnih akcijah Javne agencije RS za varnost prometa, konkretno na lokalni ravni pa z Občino Razkrižje in Svetom za preventivno in vzgojo v cestnem prometu ter se s tem poučujete o prometni varnosti. Hvala vodstvu šole, da imate za tovrstne akcije posluh in lahko zato skupaj izvajamo koristne aktivnosti, ki so tudi zelo pomemben del »šole za življenje«.

Namen spretnostnega kolesarskega poligona je preverjanje spretnosti vožnje in obvladovanja samega kolesa, zato je pred vami spretnostni poligon z 11 ovirami. Ovire predstavljajo posamezne okoliščine vožnje kolesa v prometu, s katerimi se lahko sreča kolesar v dejanskem prometu, kot so na primer vožnja čez robnik, vožnja skozi ožino, nakazovanje smeri, izogibanje oviram na cesti, zavijanje, zaviranje, pesek na cesti, držanje ravnotežja na kolesu itd.

Začenja se na posameznih ovirah, ko učenci te obvladajo, pa povezujejo po dve in na koncu vse ovire, ki jih vozite povezane.

Otrok, ki dobro obvlada kolo, lahko izpelje posamezne ovire brez večjih napak. Uspešna izpeljava spretnostnega poligona je predpogoj, da otroka lahko spustimo na cesto v dejanski promet.

Kot je bilo omenjeno, vam tale spretnostni kolesarski poligon, predajamo v uporabo pri športni ali prometni vzgoji ter opravljanju kolesarskega izpita, mogoče v podaljšanem bivanju ali drugih priložnostih, na podlagi dogovora z ravnateljico in učitelji. Uporabite pa ga lahko tudi za številne druge oblike druženja, kot na primer pri aktivnostih gasilske mladine, oratorija in podobno. Želimo si, da bi kolesarski poligon uporabljali čim več, saj tovrstnega poligona šola ni imela že vrsto let. Zraven priprave na varno udeležbo v prometu, je uporaba poligona lahko tudi prijetna oblika druženja ob igri s sovrstniki in gibanju ter s tem koristno preživljanje časa.

Ob tem pa ne pozabite, da je pomembno, da imate tehnično brezhibno kolo, čelado in kolesarski odsevni telovnik.

Želimo vam prijetno uporabo poligona ter varne poti s kolesom ali peš.

 

Pripravila: Nataša Slavič, strokovna sodelavka

Stanko IVANUŠIČ, župan Občine Razkrižje

NAZAJ