(02) 585 86 44
Šola
Vrtec

Kulturni dan Ob slovenskem kulturnem prazniku

V petek, 7. 2. 2020, smo imeli kulturni dan. Učenci od 1. do 4. razreda so imeli dopoldne Pravljični dan. Učenci od 5. do 9. razreda so imeli kulturni dan popoldne.

Devetošolci so v delavnici z dramskim igralcem Gregorjem Čušinom spoznavali delo in poklic gledališkega igralca na odru in pred filmskimi kamerami.

Ostali učenci so se v dveh delavnicah učili razumeti in sporočati z mimiko, gestami in glasom. Z različnimi tehnikami in skozi igro so se naučili sproščenega vedenja, pravilnega dihanja, pomena prvega vtisa, poslušanja in poročanja ipd. Delavnici so vodili Petra Jauk iz gledališča KU-KUC in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Po delavnicah je sledila občinska in šolska proslava ob 8. februarju – slovenskem kulturnem prazniku – v Domu kulture Razkrižje.

 

Vtisi učencev

Pri gospe Petri smo se naučili, kako premagati tremo pred in pri nastopu. Opisovali smo limono. Ostali so poslušali. Poskušali smo odigrati igrico.

Z dijaki ljutomerske gimnazije smo bili zelo aktivni: glasno smo govorili, globoko dihali, čim več verzov prleške pesmi smo poskušali povedati z enim vdihom. Na koncu smo se šli igrico. Bilo je zelo dobro.

sedmošolec

 

Najprej so v našo delavnico prišli dijaki GFML: Jure, Vanessa, Eva in Nisa. Igrali smo se različne igre z namenom, da se nekaj naučimo o nastopanju. Bilo je sproščeno in zabavno. Moral si biti zbran.

Naslednjo uro smo bili z gospo Petro Jauk iz Ku-kuca. Šli smo se več iger. Iskali smo pozitivne pridevnike na črko našega imena. Sledila je igra z limonami v krogu. Nato smo imeli prireditev v dvorani, kjer sem nastopala z dramskim krožkom prizorček Kultura po otroško. Bilo je zelo lepo.

šestošolka

 

Delavnice so bile poučne in zabavne. Imeli smo proslavo ob Prešernovem dnevu. Vsi smo lepo in s ponosom v očeh nastopali.

šestošolka

Skozi igro sem se na delavnici naučil, na kakšen način stopiti in nastopiti pred tablo, kako moraš govoriti. Užival sem. Naučil sem se veliko novega.

sedmošolec

 

Na petkovi delavnici mi je bilo všeč, ko smo se igrali igro vlog. Zabavno je bilo poslušati igralca Gregorja Čušina. V igri sem bila grad. Nisem prepričana, kakšno vlogo ima grad v igri  Rdeča kapica.

osmošolka

 

Igralec Gregor Čušin nam je povedal, kaj se dogaja zanimivega in smešnega (tudi zapletenega), ko snemajo film. Igral je v slovenski nadaljevanki Jezero. Razlagal nam je, da za nekaj minut filma posnamejo nekaj ur »materiala«.

osmošolka

Na delavnicah smo vsi sodelovali, tudi učiteljici. Imeli smo zelo zanimive vloge: grad, veter, zavese … Gospod Gregor Čušin mi je povedal veliko praktičnega in koristnega, saj razmišljam v tej smeri. Dal mi je misliti. Povedal je veliko življenjskih izkušenj.

osmošolka

Naučil sem se, kako pravilno dihamo, kako samozavestno nastopamo na odru. V dvorani na prireditvi sem tudi sam samozavestno nastopal.

šestošolec

Bilo je zanimivo, poučno, zabavno. Drugače. Upam, da še kdaj ponovimo kaj podobnega. Učili smo se pravilno dihati, poslušati, slediti navodilom in spremljati dogajanje v skupini, z enim vdihom povedati pet verzov. To smo se učili z dijaki GFML.

Predstava dijakov Šola za žene je bila zabavna in zanimiva. Vsi smo uživali.

šestošolka

Na kulturnem dnevu mi je bilo všeč zaradi praktičnih delavnic. Z dijaki smo si raztegnili obrazne mišice in vadili govoriti hitro, glasno, razločno in z odprtimi usti. Na drugi delavnici smo se s pomočjo domišljije pogovarjali z limonami. Na tej delavnici smo izgubili tremo. Na prireditvi mi je bilo všeč, da so učenci nastopali brez treme. Tudi jaz. Na prireditev je prišlo veliko ljudi.

šestošolka

Video posnetek.

Fotogalerija:

NAZAJ