(02) 585 86 44
Šola
Vrtec

Šolska skupnost

Za uveljavljanje svojih pravic in interesov se oddelčne skupnosti preko svojih predstavnikov povezujejo v skupnost učencev šole.

Skupnost učencev šole opravlja naslednje naloge:

 

  • zbira pripombe in predloge oddelčnih skupnosti v zvezi s programom pouka, dni dejavnosti, ekskurzij, interesih dejavnosti, prireditev in drugih dejavnosti, ki jih organizira šola,
  • spremlja uresničevanje pravic in dolžnosti učencev ter opozarja ravnatelja in svet šole na morebitne kršitve pravic učencev,
  • organizira šolske prireditve, sodeluje pri izdajanju šolskega časopisa in informira učence o svoji dejavnosti,
  • načrtuje in organizira skupne akcije (zbiralne akcije, solidarnostne akcije ipd.),
  • predlaga izboljšave bivalnega okolja (lepši izgled, čistejše okolje) in sodeluje pri uresničitvi idej,
  • oblikuje predloge za pohvale, nagrade in priznanja učencem,

Predstavitev na temo Pasti mladostništva

NAJSTNIKI RAZMIŠLJAJO O MLADOSTI IN NJENIH PASTEH …

 

Sem mladostnik. Včasih je zelo lepo, da sem, včasih pa na nas preži veliko pasti. Meni življenje grenijo alergije. Nisem imel posebnih problemov s sprejemanjem te bolezni. Zgodilo se mi je že kot otroku in sem s tem odraščal.

Ni pa najlažje, ko bi rad tekal okoli, pa ne smem povsod. Ni se lahko sprijazniti s tem, da poleti ne smem kositi zunaj, ne smem sam na igrišče ali v gozd. Vedno moram s sabo »vlačiti« majhno nerodno torbico. V šolo v naravi lahko grem, če je učitelj dobro poučen o uporabi injekcije itd. Nočem, da bi me vrstniki zaradi tega sprejemali drugače. Še vedno sem to samo jaz, čeprav nosim s sabo injekcijo.

Na vse gledam pozitivno in me ta omejitev ne moti, saj sem se navadil živeti z njo.

_______________________________________________________________

Sem najstnica. Stara sem 14 let. Sem samozavestna. Do sedaj se še nisem srečala z mladostniškimi pastmi. Sem pa o njih slišala po televiziji ali pa sem brala v reviji Pil. Upam, da se jaz ne zapletem v kakšno past.

V reviji Pil sem zasledila, da je eno dekle pisalo, da se reže. Prvo, kar mi je prišlo na misel je, da je to noro. Po prebrani zgodbi pa sem ugotovila, da počne to zaradi stiske. Ni videla drugega izhoda. Za rezanje je povedala samo prijateljicam. Mislim, da je pogumna, ker je o tem sploh nekomu povedala. Pogovoriti pa bi se vseeno morala s starejšim, ki bi ji znal svetovati in pomagati. Reže se tudi takrat, ko je živčna, napeta in jezna. Jaz bi ji namesto rezanja svetovala hobi. Naj se ukvarja s stvarmi, ki jo veselijo in ob katerih se zabava.

Verjamem, da se lahko najde izhod iz vsake stiske. Upam, da bo našla pravo rešitev.

_____________________________________________________________

Jaz se kot najstnica počutim včasih pod stresom. Nisem najlepša in ne najbolj samozavestna. V časopisih in po internetu sem že brala o slabi samopodobi. Jaz imam težave s tem. Vedno si mislim o sebi, da nisem sposobna, lepa in pametna. A se je to zdaj začelo spreminjati, ker se v svojem telesu počutim dobro. Menim, da je vzrok za anoreksijo in samopoškodovanje največkrat slaba samopodoba. Pri anoreksiji in bulimiji se vidiš, da si predebel, pri samopoškodovanju pa misliš, da nisi vreden življenja. Misliš, da je takšno vedenje rešitev za bolečine v duši. Mislim, da pri tem pomaga pogovor s prijateljico, mamo in očetom.

Vsak človek je zmožen doseči, kar si želi, če verjame vase.

 

_________________________________________________________________

Sem mladostnica. Stara sem 13 let. Včasih si mislim kaj grdega o sebi. Kot večina mladostnikov. Sprašujem se, kako bi pomagala tistim, ki so v stiski. Življenje je nepredvidljivo.

Zadnje čase povsod slišimo: terorizem, nasilje, droge. Ko slišim te besede, razmišljam, v kakšnem svetu živimo. Pred kratkim sem gledala film Sošolka. Bil je zelo poučen. Sošolki sta se sprli. Norčevali sta se ena iz druge. Prišlo je do udarca. Mama »poškodovanke« je prišla podkupit razredničarko, da bi nasilnico premestili v drug razred. Razredničarka se ni strinjala s predlogom. Mama je odšla k ravnateljici. Ta je zagotovila, da bodo zadevo uredili. Mama nasilne deklice je podpisala. Premestili so jo. Ni se mi zdelo pošteno.

Med mladostnimi pride velikokrat do prepira. Včasih tudi do fizičnega nasilja.

_________________________________________________________________

anonimni pisci

 

Poročilo z Medobčinskega otroškega parlamenta - Silvia Žižek

Poročilo na temo "Pasti mladostništva" z Medobčinskega parlamenta - Timotej Pukšič

 

12. POMURSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 10. 3. 2016 je na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci potekal 12. Pomurski otroški parlament. Udeležilo se ga je 24 učencev  parlamentarcev iz štirih upravnih enot Pomurja - Lendava, Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer. Po predstavitvah smo razpravljali in iskali skupna mnenja in zaključke. Nagovoril nas je poslanec DZ gospod Jožef Horvat.Gospa Teja Kikel je izvedla  delavnico na temo Pasti mladostništva naj zamenjajo priložnosti. S tem je opozorila mlade na strahove mladih glede prihodnosti in predstavila  priložnosti, ki jih ponuja Evropa.

Gaja Kučan, 9. razred